over        index        theorie      webshop

Artikel: Actie VVD congres 1983

[tekst onder artikel]
[Hannah is de meest linkse persoon.... op de foto]


In 1983 werden de minimumjeugdlonen met zo'n 10% verlaagd, en ook de daaraan gekoppelde uitkeringen werden verlaagd. Dat riep uiteraard veel acties op. Ik deed mee aan meerdere demonstraties, in Amsterdam, Den Haag, en zelfs in Alkmaar waren we actief strijdend tegen het kabinetsbeleid.
In De Vest in Alkmaar zou het VVD congres gehouden worden, dus hadden wij bedacht daar onze stemmen te laten luiden. Iemand van onze groep vond dat we een rotte vis op het podium zouden moeten gooien, en uiteindelijk was ik degene die dat dier bij zich zou dragen (want vrouwen worden minder snel gefouilleerd, was de gedachte?). Iemand anders wist de weg binnen De Vest. We gingen binnen door de openstaande achterdeur van de keuken en omdat het congres al in volle gang was, en er blijkbaar niemand oplette, stonden we in no time in de zaal. We riepen leuzen, en al snel doken er meerdere JOVD'ers op ons af, er werd getrokken en geduwd, uiteindelijk moesten we de zaal verlaten. De vis is niet het podium opgegooid, waarschijnlijk omdat het podium te ver was, geen idee, maar het ding is later opgegeten door iemand's hond.

Toen ik buiten stond, besefte ik dat een aantal van ons nog binnen waren, dus ging ik ook weer naar binnen: tijdens acties pas je op je kameraden. Een man wilde me tegenhouden, maar ik zei vriendelijk, dat mijn vriendin nog binnen was, en dat ik haar wilde halen. Toen mocht ik verder. :-)
Binnen bleek de pauze te zijn losgebarsten, en dat klinkt misschien raar: dat was het ook. Een dixieland-band hoempapa'de de VVD'ers de trappen af naar de foyer, waar men kon bijpraten en -borrelen. Daar zat opeens ook Ed Nijpels aan een tafel, om iets te signeren misschien? Toen ik langs liep, zei hij iets tegen me, dat ie wilde praten of zo. Ik stak alleen mijn duim naar hem op, en liep verder op zoek naar mijn vrienden.
Blijkbaar was hij in vorm die avond, want in no time stond ie opeens voor me. Dat ie 'het gesprek wilde aangaan' en zo. Ik trok hem aan zijn stropdas (niet hard) en meteen stormde de fotograaf op ons af. En Ineke (geen vriendin, wel mede-actievoerder); Ineke was veel beter gebekt dan ik, en zo ging zij in gesprek met Nijpels. Van dat zij of iemand anders het congres mocht toespreken, kan ik mij niets meer herinneren. Ik was die apekool al helemaal zat, en geloofde helemaal niets van meneer Nijpels zijner praatjes. En ik verlangde naar het feest in Amsterdam waar ik daarna naar toe zou gaan.
De fotograaf zei daarna tegen me:"Jij weet wel hoe je in de spotlights moet komen, he?" alsof het een schande was.
Me:"Eh...?" Als we toen het woord 'dude' hadden gehad in onze vaste woordenschat, had ik dat zeker ook gebruikt (maar helaas).

Mocht je aanvullende info hebben over deze illustere actie, laat het me weten, ik plaats het er graag bij.

terug naar boven

© 2023 hannah celsius