over        index        theorie      webshop

DIY agenda's  [english]

Weet je nog dat moment dat je elk jaar je nieuwe schoolagenda kreeg? Ik vond het altijd geweldig: op de 'Back To School Campus' een mooie zoeken, en die dan vullen met allerlei persoonlijke spullen, om hem eigen te maken. Ik weet niet waarom ik die old skools niet heb bewaard, of misschien zijn ze nog in het ouderlijk huis.

Ik doe dit nog steeds graag, maar heb er een nieuwe hobby mee ontwikkeld: van gewone notitieboekjes agenda's maken. Sommige mensen noemden me gek dat ik dit deed, maar wat maakt het uit? Ik doe dit om verschillende redenen graag. Allereerst gewoon het plezier om iets te maken zoals jij het (min of meer) wilt. Ten tweede: omdat het zo veel goedkoper is, hoef je geen luxe spullen meer te kopen. En last but zeker not least: oude notebooks hoeven niet weggegooid te worden, maar kunnen opgeknapt worden.

Het is altijd leuk om door de oude agenda's te bladeren.
Wat me vooral opvalt, is dat ik totaal vergeten was wat voor soort afspraken ik toen had, en met wie.
In de agenda van 1990 zie ik nu bijvoorbeeld dat ik meerdere afspraken had met Gruïde, over of hij wel of niet de vader was van mijn zoontje (toen al bijna 5 jaar oud). We gingen bloedprikken, ook bij Henrique en bij mijn zoon. Het bleek dat de beste match met Henrique was.
Ik was toen nog erg verliefd op Gruïde. Ik denk niet dat hij ooit verliefd op me was. We waren 'aan het daten' (hangt ervan af of je seks als 'daten' beschouwt) van 1983 tot ergens in 1984. Toen ontmoette ik Henrique, en ergens in die tijd werd ik zwanger (waar ik pas enkele maanden later achter kwam), dus het was niet duidelijk wie de werkelijke vader was. Toen ik Gruïde hierover sprak, was hij behoorlijk emotioneel, en hij vertelde me een keer dat hij het gevoel had dat Arie zijn zoon was. Hij had een zoon met zijn vriendin van ongeveer dezelfde leeftijd, en hij zei letterlijk dat hij voelde dat Arie meer zijn zoon was dan zijn echte zoon Tron.

Ik heb lange tijd geen officiële baan gehad, hoewel ik soms wel een tijdje wat huizen schoonmaakte. Ik heb nooit een echte baan gehad nadat ik van school kwam, want zoals veel jonge mensen in de jaren 80 wilde niemand ons. Ik ben geboren in 1963 en beschouw mezelf als onderdeel van Generatie X, hoewel sommigen zullen zeggen dat ik van de babyboomgeneratie ben. Als je mijn hele werktijdlijn zou zien, is het duidelijk dat het helemaal GenX is. Ik ben nooit rijk geweest, heb nooit een huis gehad, heb maar 5 jaar één vaste baan gehad, nadat ik ook die verloor moest ik van de ene flexbaan naar de andere jobhoppen, en heb veel langere tijd zonder werk gezeten. Zoals nu.
Maar het verklaart de soms goedkope oplossingen voor veel dingen in mijn leven. Net als bij de agenda's, bijvoorbeeld de budgetagenda van 1991.

Wat me het meest irriteert aan de gebruikelijke kant-en-klare agenda's: de hoeveelheid nutteloze informatie. Zoals in die van 1993: De eerste 30+ pagina's zijn gevuld met de jaarkalenders van 1992, 1993, 1994. Dan de feestdagen en feestelijke dagen van dat jaar, de koninklijke verjaardagen (WAAROM?), seizoensdagen, toekomstige feestdagen, schoolvakanties, één pagina om je persoonlijke vrije dagen in te vullen. Dan enkele pagina's met buitenlandse feestdagen, meetkundige begrippen, windkracht, aardbevingsschalen, titels, afstanden in kilometers en de tijd die het kost van de ene plaats naar de andere per VLIEGTUIG (ik zat toen nog nooit in een vliegtuig), pechhulpposten (ik had geen auto, en nu nog steeds niet), een afstandstabel in Nederland, verkeersregels in het buitenland, automatisch internationaal bellen.

Helaas ben ik wat jaren kwijtgeraakt, waarschijnlijk omdat ik een organizer ben gaan gebruiken. Alleen die van 2001 tot 2007 heb ik bewaard.
Ik hou van de comfortabele die ik in 2008 had; het geeft je houvast in moeilijke situaties. Alsof we nu onze telefoons hebben. Voor mij is de papieren agenda nog steeds favoriet, ook om deze reden. Als ik een afspraak heb, kan ik die op tafel leggen, wat schrijven, tekenen, gewoon wat door de pagina's scrollen. Al moet je er wel voor zorgen dat mensen er niet in kijken. Ik heb verschillende keren meegemaakt dat iemand in mijn dagboek gluurde en aannames of beslissingen deed op basis van wat erin stond. Ik haatte dat echt. Ze hadden het gewoon moeten vragen en tevreden moeten zijn met het antwoord dat ze kregen.

Bij de grotere notitieboekjes die ik gebruikte, maakte ik een apart notitiedeel. In het begin gebruikte ik het goed, maar op de een of andere manier heb ik nu toch weer een apart, klein notitieboekje. En losse papiertjes. En een verschrikkelijke hoeveelheid notities die rondzwerven, door de kamers zweven, ruimte innemen en uiteindelijk, op een gegeven moment, ooit in de papierbak belanden. Ik moet daar op de een of andere manier nog wat oplossingen voor bedenken.

De agenda's in foto's

1 / 50
All diaries are photographed on the same white table. Diary  covered with black tape, only showing a part of a photo with eyes
1990 voorkant;
Deze kocht ik in de radicaal linkse boekenwinkel en heeft als titel: Dagelijks Druk. Blijkbaar vond ik de voorkant maar niets, behalve de ogen, dus die heb ik met zwart tape bewerkt.
2 / 50
The first page spread with a strange colored photo of mountains and a road, surrounded by black tape; the other page is black with white font text saying: We've got nothing against revolution.
1990 1e pagina spread;
Aan de achterkant van de voorkant plakte ik één van mijn weirde (analoge) vakantiefoto's, waarvan het rolletje in de zon had gelegen, zodat het meer op een psycho trip dan een familievakantie lijkt. Maar met een familie zoals die van mij, is er niet veel verschil.
3 / 50
Page spread with on one page a Dutch poem about the difficulties of 'our struggle' and the other page containing some personal notes; one about calling Gruïde, another about some music for anti-apartheid, and the message 'Molly again to Zuiderbuit' in Dutch
1990 spread ergens middenin;
De agenda staat vol met linksige quotes, foto's, kleine stripjes, kunst en poëzie.
4 / 50
Diary front cover with Budget Agenda and nibud 1991 printed on it, and some blue and red scribblings design.
1991;
Budget Agenda van het Nibud.
5 / 50
Page spread of diary pages, with dark grey and light grey columns on the sides, to make budgetary notes. Lots of notes about money and appointments, one says 'fonduen in Haarlem'
1991;
Het budgetgebeuren is vast erg slim, maar het hielp niet echt: aan het eind van de maand heb je toch altijd weer geld te weinig, hoeveel je ook budgettereeeeeeetinteert.
6 / 50
Spread of some last pages with 'Notes' printed in Dutch, and with several notes about potatoes and music
1991;
Inderdaad, we gaan de nineties in. Wat nu 'biologisch' eten wordt genoemd, noemden we toen 'ecologisch' en ik ging voor de patatten.
7 / 50
Frontcover of a very thin diary, with printed text and barcode, and some notes with pen and pencil and some red scribbles on it
1992;
Dataplan 14.
8 / 50
Spread of the same diary, one page with the calendars of 1992 and 1993, with crosses and circles, and the other page filled with some calculations of monthly payments, concluding only 7,01 (gulden?) left
1992;
Zoals je kunt zien, illustreren de eerste pagina's mijn 1991 beschrijving goed.
9 / 50
Fragment of a page, february 3rd, with a (Dutch) note, stating that there was a gasping man on the phone, who sounded like Tuut
1992;
Een agendavulling voor een organizer, maar ik had geen organizer. Toen nog niet.
10 / 50
The front cover of a Roald Dahl 1992 diary
1992;
Deze Roald Dahl agenda was meer een soort dagboek, ik kreeg het als kadootje, maar ik heb 'm maar kort gebruikt.
11 / 50
The front cover of a black pocket diary with a vertical red line and the text 93 in Dutch, fully written (Drieënnegentig)
1993;
Een echte zakagenda!
12 / 50
Spread of this diary, with several appointments, a birthday mention (Frits), physiotherapy, and a poetry award coming in Amersfoort at café Vyssotski
1993;
Cool poëzie afspraakje hier. (ik won die prijs in 1994)
13 / 50
Several white envelopes with 'agenda 2001' and 2002 on it, containing the organizer fillings
2001-2007;
Van 1994-2000 heb ik de organizer vullingen niet bewaard. Deze zijn echt enorm saai, dus vandaar dat ik stopte met dat ding. Ik vond het ook vervelend zakelijk.
14 / 50
Front cover of a lilac diary with in pink 'agenda 2008' with a soft pink ribbon
2008;
Deze mooie, zachte, glanzende roze met lila was echt heel schattig, en voelde heel prettig. Die zou ik wel wéér willen.
15 / 50
Spread of the first page, with a green and white card attached to it. (text in caption)
2008;
Ik hou niet van quotes, en toch bevestigde ik deze aan mijn agenda... "Kies niet met je hoofd, maar met je hart. Je hebt een brein om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken." (*slaakt diepe zucht nu in 2023)
16 / 50
Frontcover of a spiralled diary, with brown colors, and several white/black stickers; one of a drawn trumpet, another of a doorbell, and one of a drawing of a girl with black hair with a crow on her head. Andd one with text, see captions.
2009;
Toch een officiële agenda, maar ik pimpte 'm met stickers. Die met tekst: Kom binnen op eigen risico!
17 / 50
The back cover, with flowery browns and a sticker in white and red font saying 'love' .
2009;
Nog een sticker op de achtergrond.
18 / 50
Inner spread, one page with a yellow sticky note, on a photo of something zen with a zenny quote, and the other page with small white stickers with a red cross on it, and some notes
2009;
En kleintjes binnenin om dingen mee te markeren.
19 / 50
Black front cover with a red figure cut out, with red paint on it, and in gold '2010' with the Ryam logo with a crown on top.
2010;
Nog een officiële, maar natuurlijk weer bewerkt door mij. Met een mes en rode verf.
20 / 50
Black front cover with golden '2011' on it
2011;
Een hele saaie, maar het voelde fijn zacht.
21 / 50
Red front cover, imprinted '2012', with a red ribbon.
2012;
Gewoon een simpele rode.
22 / 50
Zebra striped front cover, with a black and white sticker on it of a opened bird cage. In grey '2013'.
2013;
De zebra soort agenda, en zacht! Met stickers, natuurlijk!
23 / 50
Black front cover with in gold '2014' and several green leaves stickers, a bigger red and white 'love' sticker and a little one of a red lady-bug.
2014;
Een simpele, maar weer: met stickers.
24 / 50
Self made front cover with a fragment of a large drawing and paint on canvas, some pages peeping out on the side
2015;
Deze maakte ik met de hand; de omslag is van een oude geschilderde tekening die ik ooit maakte.
25 / 50
The first page spread, with several notes. It looks weary.
2015;
Deze is erg dun, dus stopt al ergens in augustus.
26 / 50
The front cover of a small black notebook, imprinted with a logo and the name Redhat, with a red ribbon.
2015;
Deze maakte ik van een Redhat notebook, die ik kreeg bij een Python workshop.
27 / 50
Same notebook, first page spread with a white and black sticker, stating 'have a nice weekend'.
2015;
De sticker op de eerste pagina was sarcastisch bedoeld.
28 / 50
Same notebook, last page spread seen from above, to show the secret pocket.
2015;
Deze heeft een geheim zakje achterin, waar helaas niets in zit.
29 / 50
Brown front cover of a thin notebook, AGENDA written on it and a red sticker with the rockhand symbol in black and white.
2016;
Weer een hele dunne. De sticker is van een webshop.
30 / 50
First page spread of the same diary, with notes and some strange drawing of a person with a funnel in stead of a head.
2016;
Geen idee waarom ik deze tekening maakte.
31 / 50
Spread of the whole cover, in brown , with a blue ribbon, and a sticker from Paradiso Vinyl Club in black and white, and Vans, off the wall in red and white. Written on the cover is 'AGENDA' and the dates
2016;
De tweede agenda van dit jaar. Je hebt nu denk ik wel door, dat ik van stickers hou.
32 / 50
Front cover of a salmon colored notebook, with again a rockhand symbol sticker in red, black and white. It has an orange ribbon.
2017 / 2017;
Ik had een stapel notebooks gekocht; met weer een webshop sticker.
33 / 50
Front cover of a brown notebook with a black ribbon, also the text 'Agenda' and the dates written on it.
2017;
De tweede van 2017. Het jaar dat ik mijn baan verloor door pestkoppen.
34 / 50
Same diary, spread of october 18 and 19, with several notes written, one stating 'became ill / ER' and the next day a course cancelled.
2017;
Ik raakte mijn baan kwijt, en mijn gezondheid. 18 oktober werd ik per ambulance afgevoerd van mijn werk. Nooit meer teruggeweest.
35 / 50
Another salmon colored one, with a white and black sticker in Dutch, stating LAMP POST (lantaarnpaal).
2017-2018;
De LANTAARNPAAL agenda.
36 / 50
Another brown one, with a brown ribbon, and again the text 'AGENDA' with its dates written on it.
2018;
De simpele agenda.
37 / 50
Cover spread of a black diary, with stickers in red and white, with texts: Te quiro, Je t'adore, and LOVE.
2018;
De 'ik ben verliefd' agenda.
38 / 50
Front cover of a turquoise diary, with lots of stickers on it.
2019;
En de Klebstoff (sticker mag) agenda.
39 / 50
Back cover is also covered with many stickers.
2019;
De dikkere notebooks deelde ik in in een agenda- en een notitie-deel.
40 / 50
Same size, but black diary, with one sticker is a black flag with white pole and text: boring' on it.
2020;
Zelfde hier: een deel Saai voor de chronisch ziek verveelde agenda.
41 / 50
Flip side of the notebook side, with a dancing figurine sticker and a white and red sticker with an arrow pointing towards 'internet'.
2020;
En het achterdeel voor de notities.
42 / 50
First spread of this diary, drawn text '2020 notes and a cloud of many small cubes drawn next to it.
2020;
Eén of andere zinloze herinnering.
43 / 50
First spread of the flipside of this diary, drawn text '2020 agenda'.
2020;
En nog één.
44 / 50
A spiralled diary with plastic transparent cover with the text 'simple is beautiful'.
2021;
De lelijkste agenda die ik ooit had. Maar ik kon het tegelijk met de boodschappen laten thuisbezorgen, zeer pandemisch slim.
45 / 50
Black spiralled cover with a sticker of a giant syringe with some strange stuff inside. On the side a green plastic tab.
2022;
Deze kon ik tegelijk met wat nieuwe handdoeken kopen. In het begin was de omslag okee, maar zonder dat het bij een verwarming of zo had gelegen, begon het te verbuigen.
46 / 50
The back of that same black diary, sticker saying 'fuck' with the same strange stuff; also a black ribbon attached at the back, and the green plastic tab on the other side.
2022;
Stickers by Klebstoff.
47 / 50
Spread of this diary, with on one page some dates of end december, and a sticker of Radio Klotestad, and 4 lottery codes. The other page is the plastic green tab page.
2022;
Hier gebruikte ik een tab verdeler van de Lelijke.
48 / 50
Another spread of this diary, two lined but completely empty pages.
2022;
Het notitiedeel bleef leeg. Hoewel de notities die ik maak door heel het huis slingeren. En in een klein notitieboekje.
49 / 50
A large cashier journal, named Atlanta, in blue and white colors with some text, which is partly covered with stickers, 2 of figurines, and one in black and white, text is: You confront the Abstract Art' and the other, also  black and white, text: You can break some walls with hammers to find secrets.
2023;
Ik wilde niets meer bestellen, en dit kasboek lag al jaren in een kast te slapen.
50 / 50
Dated but not yet used spread from the same diary.
2023;
Het past maar net in mijn rugtas. Het heeft heel veel ruimte voor notities. Maar ga ik dat ook gebruiken?
(antwoord 2 maanden later: Nee, nauwelijks.)


 

back to top

© 2023 hannah celsius