over        index        theorie        webshop

Aan de keukentafel (15)

Onze wondere wereld, zo vol en leeg tegelijkertijd, angstaanjagend en prachtig, kortom: het is er ingewikkeld toeven.
Zo zat ik gisteravond laat dingen te denken in mijn keuken - de tafel staat inmiddels gedemonteerd te wachten tot het Verhuizing is - terwijl ik zocht naar ontspanning, of afleiding op z'n minst. Ik dwaalde wat over de wereld in de Radio Garden app en belandde bij diverse Russische stations, die allemaal een verschillende versie van 'No woman no cry' tegelijkertijd leken uit te zenden. Was dit een geheime protestactie, waar ik even deelgenoot van was? Daarna viel ik in Bratsk met 'I wanna know what love is' en verbaasde me over hoe dat dan anders klinkt, terwijl precies dezelfde versie, dezelfde taal, dezelfde geluidsgolven en dus alleen het idee van afstand een andere intensiteit geeft.

Even later verzeilde ik in technotrance in Severobaykalsk maar dat hield ik niet lang vol en zo kwam ik uiteindelijk bij Radio Cultura uit Mogocha. Dit plaatsje ligt ruim 100 km van de noordoostelijke Chinese grens, en ruim 700 km ten noorden van de noordoostelijke grens van Mongoliƫ. Sfeervolle jazz deed me lang blijven hangen bij dit digitale radiostation, en ongetwijfeld had ik het kunnen opzoeken, hun programmering, wanneer welk nummer en van welke artiest en zo meer, maar ik besloot alleen maar te luisteren, verder niets. In de app werd de lokale tijd vermeld; het was daar 8 uur later dan hier in Klotestad.

Schermafbeelding van de app Radio Garden, met tegen een blauwe achtergrond de wereldbol met daarop vele helgroene stipjes, die ieder een digitaal radiostation verbeelden. Rusland is voornamelijk zichtbaar, en in het midden van de afbeelding is een groene cirkel om een witte stip, dat is Radio Cultura in Mogocha, actief in de app. Radio Garden: Radio Cultura in Mogocha

En terwijl ik zo zat te luisteren, stelde ik me voor dat er op 9000 kilometer afstand ook iemand in een keuken zou zitten, de eerste kop koffie van de dag erin gieten in een poging om wakker te worden - wakker genoeg om de wereld weer te aanschouwen en door de barre kou naar het werk te gaan - maar eerst nog wat jazz, heel soms onderbroken door een vrouwenstem die jazz aan een goede gezondheid leek te verbinden en daar waren we het vast allebei mee eens.

Hoe anders levens zijn, en elkaar dan toch even kruisen.

Het was een vreemd melancholische gewaarwording, zo bij het aanrecht dat binnenkort niet meer mijn aanrecht zal zijn, een keukentje zoals zovele keukentjes, en dan ook dat ik over een week misschien in een ander keukentje als zovele andere keukentjes zit in een even dozenvolgestouwd onderkomen, en denk ik dan nog aan Mogocha, aan die andere persoon en overal ter wereld al die andere personen in keukentjes met jazz op de radio en pakken we allemaal tegelijk een borrel en proosten 'Nazdorovye!', allemaal tegelijkertijd met de radiostem en denken we misschien voor een moment hetzelfde.

Link: Mogocha op Wikipedia

De stad gezien vanaf een heuvel: voornamelijk vrijstaande bebouwing, hier en daar industrieel, woonblokken, elektriciteitspalen, verder weg lijken het vooral individuele huizen. Het ziet er vrij grauw uit, van diverse plekken stijgt donkergrijze rook op. Uitzicht op Mogocha [foto: Yuri Rubis via G.maps].

DateTime: 2024 feb 22, 11:23 CET
LatestEdit: 2024 feb 22, 13:59 CET
Auteur: Mulder

Tags:
 afstand 
 jazz 
 keukentafel 
 radio 
 wereld 

Categorieƫn:
 Aan de keukentafel (overzicht) 
 Locaties: Mogocha, Rusland 
 Organisaties: Radio Cultura 
 Personages: Aleksej Navalny 

© 2023-2150 hannah celsius