over        index        theorie      webshop

Aan de keukentafel (3)

Het beste denken gebeurt tijdens het lopen, maar wie regelmatig de afwas doet, weet dat ook dan diepere lagen van het zelf worden aangeboord, en dat er gedachten opborrelen waarvan je niet wist dat je die in je had, laat staan het vermogen tot het denken daarvan bezat.

Bij mij te gast was een knappe man, met donkere krullen en gitzwarte fonkelogen. Gevlucht uit een ver land, geland bij een liefde, en inmiddels toe aan een nieuwe episode. Tijdens het dessert vroeg ik me af, of ook hij er aan dacht of we seks zouden gaan hebben.

Er gebeurde niets anders dan praten, en drinken. Tot zijn bijna-ex hem belde en eiste dat hij kwam praten. Met dubbele tong vertrok hij. Sindsdien heb ik niets meer van hem vernomen, en het is al bijna drie weken terug. Zijn mobiel lijkt uitgeschakeld, geen voicemail. In de kroeg zag ik hem ook niet meer. Ik weet niet waar hij woont. Bij ieder bericht dat er een dode man gevonden is, denk ik aan hem.

Tijdens de afwas vanavond hoorde ik het nieuws, via mijn laptop die op de keukentafel staat.
De politie had een dode man gevonden, zittend in een rode auto die netjes geparkeerd stond aan een stille weg. Zelfmoord, was het vermoeden.
Had hij een auto? Ik zag hem altijd met een fiets.
Ze lieten geen beelden zien, geen enge pafferige dode witte waterkop. Het volgende item ging over halsbandparkieten die met stenen gooien, en voorbijgangers lastigvallen. Mensen gingen onder paraplu's en gewapend met vliegenmeppers naar buiten, en treurden om het beschadigde blik langs de stoeprand.

Ik klapte de laptop dicht en ging verder met de afwas. De glazen, de kopjes, de borden, het bestek. Het plastic, en dan de pannen.

Alsof alles altijd een ritme heeft, en als dat doorbroken wordt, het niet meer leeft.

Ik dacht aan de vogels. Het leek wel alsof dieren steeds slimmer werden. Mijn kat die inmiddels een paar woorden spreekt: honger, mwoah, neen, fivie (kort voor het geven van een high-five, oftewel 'high-fivie' die ik hem geleerd heb). Wat is het ritme van de evolutie? Hoe snel ging het, hoe snel gaat het, en wordt de snelheid steeds hoger? Gaat het gelijk op met bijvoorbeeld onze technologische evolutie? Zouden katten volledig kunnen spreken over honderd jaar? Zijn de parkieten de parkeerwachten van de toekomst?
Ik zou willen dat ik nooit dood zou gaan, zodat ik het allemaal zou kunnen weten.

DateTime: 2022 jan 1, 00:00 CET
LatestEdit: 2024 jan 24, 14:55 CET
Author: Mulder
Categorie├źn:
 Aan de keukentafel 
 Personages: Een knappe man

Tags:
 afwas 
 dood 
 evolutie 
 ritme 

© 2023 hannah celsius