over        index        theorie        webshop

Mansplainercasserolladeralette

Het lijkt weer die tijd van het jaar, waarin mannen hun zwaar overschapen zelfvertrouwen menen te moeten uitventen, en als ware toetsenbordridders de arme vrouwtjes te pas maar vooral te onpas willen bedwelmen met hun ongevraagde adviezen en afgekloven commentaren.
Dat vraagt om een toepasselijk recept. Met de komende Covidfeestdagen in het heuglijke vooruitzicht, ging ik op zoek naar een feestelijk, oudhollandsch gerecht, dat, afhankelijk van de smaak van de desbetreffende mansplainer en de aanwezige ingredi├źnten, als hoofdgerecht of als dessert kan worden opgediend.

Omdat ik u niet teveel wil vastpinnen op uw kennis en kundes, vooral ook omdat ik helemaal niets van u weet, geef ik u een losse interpretatie van het recept, die u als inspiratie voor uw eigen te bedenken dis kunt gebruiken. Daarom staan er ook geen vaste hoeveelheden aangegeven; de ene mansplainer is de andere niet, tenslotte.

Bereiding

Men neme een mansplainer. Vet hem de avond tevoren alvast goed in, en zet hem tot gebruik weg op een koele plek. Voor de hartige variant kunt u wat fijne kruiden toevoegen aan de olie; voor de zoetige misschien wat kaneel of anijs, of voeg wat citroen/limoen/sinaasappelrasp toe.
Denk eraan: goed inwrijven, want de huid van de mansplainer is doorgaans dik, er dringt weinig tot hem door.

Zet de oven vroeg in de ochtend alvast aan, en begin meteen met de verdere voorbereidingen.
Chop een grote hoeveelheid winterpenis, en ge hakt wat ballen naar keuze tot mootjes. Ballen zijn het gehele jaar volop verkrijgbaar, in welke variatie dan ook.
Kruiden naar keuze fijnhakken.

Nu komt het erop aan, de mansplainer goed bij de bokkige hoorns te pakken en in de ovenschaal te doen belanden. Het is wat glibberig misschien, maar houd het boodschappenlijstje voor ogen, dan lukt het vast.
Doe alle groenten, ballen en kruiden daarna in de schaal, zodanig dat de mansplainer enigszins bedekt is. Als dat niet helemaal lukt, geen nood, want de room moet er nog overheen.
Bij de hartige variant gebruiken we zure room, voor de zoete kunt u een mengsel van slagroom en monchou nemen. Bedek hiermee de groenten en de mansplainer, en smeer het goed en gladjes uit, tot alles goed bedekt en we hooguit nog wat onverstaanbaar gepruttel van onder het romige oppervlak horen.

Voor hartig kan het nog wel een laagje overjarige kaas gebruiken.
Hup de oven in met die hap!
Na enige tijd is de mansplainer in zijn eigen sop gaar gekookt, maar pas op! Hij is snel aangebrand, dus keer de schaal van tijd tot tijd, en temper het vuur een beetje, als er een lichaamsdeel dreigt te blakeren. Of niet.

Zodra de schotel klaar is, laat die dan een minuut of 10 afkoelen buiten de oven alvorens op te dienen. De zoete variant kan naar keuze worden afgemaakt met wat cacaopoeder.
Eet u onsmakelijk!

terug naar boven

DatumTijd: 2023 dec 12, 11:58 CET
Auteur: Mulder

Tags:
 Mansplainercasserolladeralette

Categorie├źn:
 Klotestadse recepten: OudKlotestads

© 2023 hannah celsius