over        index        theorie      webshop

Stappen (19): Op zoek naar waar het licht.

Hannah met een camera voor haar gezicht, terwijl ze naar boven fotografeert, door de spiegeling lijkt het alsof zij van boven wordt gefotografeerd, en er lijkt een trap van licht uit haar te komen.

"How can I make this about me?" werd mij laatst verwijtend onder de digitale neus gewreven, toen ik een foto plaatste van een stel omgevallen bomen in een straat waar ik vroeger woonde, waarbij ik vermeldde dat dat in de straat was waar ik vroeger woonde. Het lijkt me dat het vreemder zou zijn geweest, als ik dat er níet bij had vermeld; het was tenslotte ook mede de reden dat ik de foto plaatste. Het was een opmerkelijke foto, inderdaad: de 4/5? bomen waren allemaal in dezelfde positie tegen de daken gevallen, en stonden dus nog te staan in gedeeltelijk ontwortelde toestand. Een echtpaar keek bezorgd uit het slaapkamerraam.

De foto van vandaag gaat ook weer over mij, terwijl ik in het kunstwerk sta van een ander. Erger nog: ik weet niet eens de naam van de kunstenaar (ik heb het gevraagd net op Mastodon, hopelijk weet iemand het; het was een kunstwerk on display op een plein in NYC in 2014). Het is vreselijk verschrikkelijk: deze hele fokking website gaat over mij! Jasses. Onverdragelijk! Gelukkig kun je ook gewoon weg van hier. Er zijn tenslotte miljarden (?) andere websites, je hoeft hier niet te zijn.
Tegelijkertijd is deze website wel gemaakt om bekeken en gelezen te worden.

De kunstenaar had dit kunstwerk ook gemaakt om betreden te worden. Als ik het mij goed herinner, was het precies de bedoeling om er in te gaan staan; vanzelf ging de blik naar boven. En nog meer vanzelf pakken mensen dan hun camera's. In feite was het dus de bedoeling dat je het kunstwerk over jezelf liet gaan.

Hoeveel duizenden mensen zouden dezelfde foto gemaakt hebben?
Ik zocht met reversed image search op deze foto, en ik verwachtte dat het er veel zouden zijn, maar misschien is die search functie inmiddels zo verfijnd, dat het echt alleen precies dezelfde images vind, en niets wat er in de verre verte op lijkt. Nog een keer gezocht, met Google Lens nu, en dan krijg ik allemaal beelden van trappen in allerlei soorten en maten. Misschien moet ik mezelf uit de foto shoppen?
Helaas, zelfde resultaten, namelijk niets. Hoe is het mogelijk? Het kunstwerk lijkt bijna nooit bestaan te hebben. Ik zocht net nog even in maps naar welk parkje het was in NYC, maar geen idee, het lijkt alsof niets meer lijkt op wat het was. Of op wat ik dacht dat het was. Was het Madison Square? Het lijkt er enigszins op, en daar staan vaker kunstwerken. Nog 1 poging: met 'artist portfolio 2014 Madison Square' vind ik een link naar de events op Madison Square. En ... bingo!

Meteen als ik de titel zie, weet ik het weer... ik vind het suf van mezelf, maar tegelijkertijd ook erg logisch. Er zijn zo ontzettend veel dingen op de wereld, hoe kan ik alles onthouden? Dat is onmogelijk. Had ik het dan beter kunnen opschrijven? Dat heb ik vast ook ergens gedaan :-).
Het is 'This land is your land' van Iván Navarro, ene site specific installatie bestaande uit drie watertorens, waaronder je kon staan en waarin met neonverlichting een ervaring van immigratie werd geboden. Helaas, ook zelfs als ik nu zoek, vind ik niet de horden selfies die ik verwachtte. Ze zijn er wel, maar je vind ze nauwelijks.

En zo is het met veel in het leven. Het is vast ergens, maar waar?
Waar vinden we geluk, 15 miljoen euro, vrede, een goed gesprek, liefde, een parttime baan, erkenning van de gehele internationale kunstwereld, de beste tosti, je sleutels, een oplossing? Waar?

DatumTijd: 2023 sep 23, 12:18 CET
LatestEdit: 2023 okt 16, 15:14 CET
Auteur: Mulder

Tags:
 lichtkunst 
 selfie 
 stappen 
 trappen 

Categorieën:
 Personages: Iván Navarro 
 Fotografie: Hannah Celsius 
 Locatie: New York City 
 Stappen (overzicht) 
 Verhalen: Stappen 

© 2023 hannah celsius