over        index        theorie      webshop

Stappen (6): In het duin.

Een bunker in de duinen, geheel overgroeid met gras, en 1 muur is gedeeltelijk uitgegraven voor een smalle trap die naar een deur beneden in die bunker leidt, plus twee kleine ramen. Veel helmbras aan de rechterzijde, die het zicht op deze ingang bijna wegnemen.

"Wanneer je het kunstwerk en de kunstmatige kleur verlaat, ervaar je, juist op een moment dat je het niet verwacht, de realiteit om je heen sterker: de kleursluiers in het gras, de lucht, de wind, de stilte. Er is voortdurend een wisselwerking tussen de kunst en de werkelijkheid. De ervaring van het ene versterkt de ervaring van het andere."

Een quote van de site van project De Nollen, het totaalkunstwerk van R.W. van de Wint (1942-2006) bij station Den Helder Zuid. Ik liep daar eens mee bij een rondleiding, hoorde een lezing over zijn werk, en was meteen verknocht. Ik had wat foto's gemaakt, hoewel ik er liever was blijven wonen. Dat kan natuurlijk helemaal niet, want zijn zoons bewonen en beheren het landgoed. Het is wel een verlangen dat ik altijd gehad heb (en ik denk van vele andere kunstenaars): een eigen stuk land, waarop je geheel je eigen ding kunt doen. Ergens las ik ook dat Van de Wint het liefst gewoon een tuinman was, die dan ook andere werken uitvoert: het één loopt over in het andere. En dat is ook hoe ik het graag zie, hoe alles meandert en om elkaar heen verkent en zoekt en weer verder of niet, dat alles naast elkaar bestaat en gezamenlijk het leven mede vormgeeft. Zo begon ik het vroegere Groeten uit Klotestad, en zo is mijn streven om Radio Klotestad vorm te geven: een continue stroom van alles en nog wat, waarbij de ene ervaring doorloopt in de ander, en verbintenissen met omringende gebeurtenissen aangaat.

Zo vond ik net een andere verbinding tussen Van de Wint en de Stappenserie nr. 5 van gisteren (de wenteltrap): hij maakte een herdenkingsmonument voor de vliegtuigramp bij Tenerife in 1977. Het is een ijle, doorzichtige toren om een hoge wenteltrap, waarbij de wenteltrap verder omhoog loopt boven de toren uit.

Sinds ik bij De Nollen was, ging ik cortènstaal waarderen. Rechts op de foto kun je nog net een stukje van een sculptuur of bouwwerk daarvan zien. Meerdere sculpturen daar zijn daarvan gemaakt, meen ik. Het heeft zo'n mooie roestige kleur, die past bij stoer maar ook bij zacht. Zou ik daar ook een trap van hebben in mijn fotocollectie?

Deel dit item met je medemens:

DatumTijd: 2023 mei 19, 18:34 CET
Auteur: Mulder

Tags:
 architectuur 
 bunker 
 cortènstaal 
 duinen 
 kunst 
 stappen 
 trappen 
 wisselwerking 

Categorieën:
 Fotografie: Hannah Celsius 
 Locaties: De Nollen 
 Personages: R.W. van de Wint 
 Stappen (overzicht) 
 Verhalen: Stappen 

© 2023 hannah celsius