over        index        theorie      webshop

Stappen (8): Filmische vluchtroutes.

De zijkant van een bakstenen muur met een donkere ijzeren trap en een boom zonder bladeren ernaast. De lucht is blauw met hier en daar wat wolkjes en achterin is een groot gebouw zichtbaar.      Een bakstenen muur van een groot gebouw, met veel ramen, het ziet er oud uit. Er zijn enkele brandtrappen gemonteerd in roestige ijzerbruine kleuren. Er zit wat zwart-witte graffiti op de muren.

We kennen ze hier voornamelijk van Amerikaanse films: brandtrappen. Hoeveel scenes heb ik wel niet gezien, die zich afspeelden op of rond een brandtrap? De laatste zag ik een paar weken geleden, en helaas heb ik zoveel dingen gekeken, dat ik MIJN GOD niet meer weet welke film of serie het was, maar het had iets te doen met tijdreizen en een man die daarin ergens vast was komen te zitten en vrouwen vermoordde. Heel ingewikkeld allemaal, maar er was dus een scene waarin hij samen met een vriendin via een brandtrap het huis van een rijke dame insloop, en hij stal daar het één en ander.

In 2014 was ik in New York, en heb daar veel foto's gemaakt, en dus ook van deze trappen, hoe kan het ook anders. Veel kan ik er niet over schrijven vandaag, want de buren zijn aan het klussen en mijn hoofd valt uit elkaar. Gelukkig heeft Pippa Biddle daar al veel eerder een mooi stuk over geschreven, in The Atlantic van februari 2018: 'Fire Escapes Are Evocative, But Mostly Useless'

Een aantal andere foto's die ik toen maakte:

Een bruin bakstenen gebouw met veel ramen en verschillende zwarte ijzeren brandtrappen.

Een detail van een bakstenen gebouw met enkele ramen en een deel van een zwarte brandtrap.

Enkele gebouwen in een grote straat in New York met veel auto's, één is een bakstenen gebouw in roodbruin, met lichtrode brandtrappen.

Uitzicht vanaf de Highline richting meerdere gebouwen, één met brandtrappen, en één met de grote muurschildering in vele kleuren. [Muurschildering van Eduardo Kobra in Chelsea, gezien vanaf de Highline.]

Deel dit item met je medemens:

DatumTijd: 2023 mei 26, 11:18 CET
Auteur: Mulder

Tags:
 brandtrap 
 stappen 
 trappen 

Categorieën:
 Fotografie: Hannah Celsius 
 Locaties: New York 
 Personages: Eduardo Kobra 
 Personages: Pippa Biddle 
 Stappen (overzicht) 
 Verhalen: Stappen 

© 2023 hannah celsius