over        index        theorie        webshop
Duinroute 1

Overzichtskaart van de gehele route en alle bevindingen van de afzonderlijke wandelingen op deze route, dus wordt af en toe aangepast. Scroll verder voor de afzonderlijke wandelingen en meer informatie over alle bevindingen.
Mijn plan is om een online overzichtskaart te gaan maken, asap, want zoals nu is het heel onhandig, en het zou leuk zijn ook om die kaart gedurende wandelingen dan te kunnen gebruiken.

OSbrowser kaart met daarop de route in roze aangegeven, alsmede een aantal herkenningspunten, zoals genummerde bankjes of opvallende bomen of andere kenmerken, nu van de beide afzonderlijke wandelingentjens.

Het pad dat niet bestaat had ik al weggehaald via openstreetmap.org, maar er bleef een witruimte bestaan op de kaart; vandaag heb ik dan de twee bosvelden tegen elkaar aan gelegd, zodat hopelijk die witruimte verdwijnt, en het niet-bestaande pad dan eindelijk van de kaart verwijderd is. Had het weken geleden ook al doorgegeven aan G.maps, maar daar staat het nog.

OSbrowser overzichtskaartje met een pijl die het niet-bestaande pad aanwijst, dat nu nog zichtbaar is als witruimte in padvorm.

Kaart van de eerste wandeling:

OSbrowser kaart met daarop de route in roze aangegeven, alsmede een aantal herkenningspunten, zoals genummerde bankjes of opvallende bomen of andere kenmerken.

Begin: kruising Schoorlse Zeeweg met de Heereweg.
Lengte: 1 km.
Hoogte: Je stijgt en daalt ongeveer tussen de 10 tot 35 m.

Route:
Loop de Schoorlse Zeeweg in (een gedeeld voet-fietspad), na wat boswachterbebouwing neem je het paralelle voetpad, dat rechts naast het voet-fietspad loopt.
Bij de derde zijwegmogelijkheid (bij bankje SC-39) steek je LA recht over en volgt het voetpad de duinen in.
Loop dit pad gewoon helemaal RD af.
Aan het einde kom je bij het Torenpad, ga hier LA en loop door, dan kom je op een gedeeld voet-fietspad.
(LA ga je weer terug naar het beginpunt, RA kom je bij het Klimduin, horeca en winkels).

Bijzonderheden (zie kaart boven voor de ongeveer preciezerige locatie):
Je komt langs de bankjes SC-37, SC-39 en SC-38.
Wortelberg, situatie 9 jul 2024: Een wat beslagen foto van een hoger gelegen deel naast het pad, met een aantal naaldbomen en de grond bezaait met naalden en hoger gelegen wortels, die een trap lijken te vormen naar de top.


Diversen:
Mijn met pen getekende kaartje met rommelige aantekeningen. Mijn chaotische rommelkaart

terug naar boven

Dezelfde route maar dan de andere kant op:

OSbrowser kaart met daarop de route in roze aangegeven, alsmede een aantal herkenningspunten, zoals genummerde bankjes of opvallende bomen of andere kenmerken.

Begin: halverwege het fiets-voetpad tussen Schoorlse Zeeweg en Roode Leeuw.
Route:
Vanaf het fiets-voetpad neem je het L zandpad, (R is een ruiterpad).
Een klein stukje verder ga je RA.
Volg het pad helemaal RD, tot aan de Schoorlse Zeeweg (het verharde fietspad).
Daar steek je over en ga je RA (het paralel aan het fietspad gelegen voetpad).
Loop dat helemaal RD af, tot je gedwongen wordt weer op de Schoorlse Zeeweg te lopen, en keer terug naar de kruising Oorsprongweg/Heereweg.

Bijzonderheden (zie kaart boven voor de ongeveer preciezerige locatie):
Je komt eerst langs het bankje SC-38, dat is gelegen aan een kleine zanderige vlakte, met daarachter een hek; het lijkt op een uitzichtpunt, maar het uitzicht wordt belemmerd door de vele boomtoppen. Je kunt er wel even lekker rustig zitten.
Mijn met pen getekende kaartje met rommelige aantekeningen. Het uitzicht vanaf bankje SC-38.

Op de online kaarten (G.maps en OSM) lijkt er ook nog een zijpad te zijn, dat doodloopt, maar ik heb dat nog niet kunnen vinden, vreemd genoeg. Op de papieren kaart van Staatsbosbeheer van 2022 staat het pad niet, en ik heb het onderzocht: het pad bestaat inderdaad niet. Bewerkt in OSM, als het goed is zal dat snel zichtbaar zijn en G.maps, daar duurt het vast iets langer? Hier een foto, voor wie het niet gelooft (maar okee: deze foto zou overal gemaakt kunnen zijn :-D):
Een foto van de situatie ter plekke: de rand van het pad, dat overloopt in gras en struiken en in de verte naaldbomen, en vooraan een paaltje met wandelroutepijltjes in verschillende kleuren, die naar achter de fotograaf wijzen en naar links.

Dichtbij achter het bankje staat een wilde lijsterbes. Er staan er veel in het duingebied.
Het bankje links op de foto, met schuin daarachter rechts de lijsterbes, waar ook nog andere struiken of boompjes bij staan De oranjerode bessen zijn goed zichtbaar tussen het groene blad, de struik is ongeveer 2 meter hoog. Om het groepje staan wat naaldbomen, daarachter zijn weer meer loofbomen zichtbaar.

De meeste bankjes lijken te zijn gesponsord, en hebben in dat geval een bordje met de naam van de sponsor en een door hen gewenste tekst. Waarom de naam hier is weggekrast: geen idee. Het bordje op het bankje is aan de zijkanten roze dat verloopt naar het midden naar wit of lichterroze, en heeft in rozerood de tekst 'Herinneringen verbinden wat het oog niet meer ziet - Familie .....an'. De eerste letters van de naam zijn weggekrast, op de rest van het bordje zitten veel andere krassen en er lijken tags op geschreven met stift, en er is gepoogd dat weer te verwijderen. Het bordje is met 6 schroeven op de bank vastgemaakt. Op het bankje zelf, naast het bordje, is ook gekrast, het woord 'FOEI' lijkt zichtbaar.

Mierenhoop (zie kaart, bij de letter M met paarse stip): ligt vlakbij het pad, vrijgelegen dus goed zichtbaar. Ik heb me laten vertellen dat het van de rode bosmier is.
Een grote met dennennaalden bedekte bult in een verder vrij kaal en iets hoger dan het pad gelegen gedeelte, dat bezaait is ook met naalden en boomwortels. Op de achtergrond zijn wel weer veel dennen zichtbaar. In de bult zijn wat gaatjes zichtbaar.

De situatie in de mierenhoop is blijkbaar veranderd (9 juli 2024); er zit nu een vrij grote deuk bovenin. Ik weet niet of zoiets desastreus is; wel zag ik dat er een nieuwe mierenhoop aan het ontstaan is zo'n 10 meter verder, nog dichter bij het pad (op de bovenste kaart M2).
Deuk in de mierenhoop 1.

De nieuwe mierenhoop, nog heel klein

Weer enige verandering (31 juli 2024): bij mierenhoop 1 lijkt de deuk te zijn gerepareerd. De nieuwe, Mierenhoop 2, is nu ingezakt. Bij beide is echter nog steeds heel veel mierenactiviteit.
mierenhoop 1.      mierenhoop 2.

terug naar boven

© 2023-2150 hannah celsius