over        index        theorie        webshop
Het Roddel Essay:

Gedachten en theorieën over het fascinerende onderwerp roddelen, pesten, treiteren, in een essay in waarschijnlijk eindeloos veel delen.

Deel 1: 2024.04.01. Inleiding.

Deel 1: 2024.04.01. Inleiding.

Een aantal jaren terug vroeg ik eens in een Facebookgroep waar duizenden toenmalige stadsgenoten lid van waren en vragen konden stellen, hoe ik het beste zou kunnen handelen in een voor mij vervelende roddelsituatie. Ik kreeg meer dan honderd reacties, die waren in te delen in een paar soorten.
Een groep mensen vond, dat ik gewoon mijn eigen shinende zelf moest zijn, blijven lachen en de roddelaars het nakijken geven. De ‘you do you, girl!’ benadering, zeg maar. Ik vroeg me af, of ze wel goed gelezen hadden: zó ontzettend shinend voelde ik mij allang niet meer.
Een ander, zeer geliefd antwoord was deze:
“Ze kunnen beter over je lullen, dan van je eten!”
En dan waren er de zurige reaguurders, die wilden weten wat ík dan wel niet gedaan had, want ‘waar rook is, is vuur!’. Ik verhuisde, vooral vanwege andere redenen, maar het was wel een bijkomend voordeel dat ik van het geroddel af was.

Helaas ben ik mijn hele volwassen leven lang al subject van roddels geweest, en ik ben het nog. Ik was nog maar net verhuisd (naar mijn vorige huis), en het roddelcircuitgebeuren verliep precies zoals altijd. Het enige dat ik tot dan toe gedaan had, was er komen wonen.
Ook in werksituaties ben ik vaak beroddeld, en zelfs in praatgroepsettings via zorginstellingen bleef ik er niet van gevrijwaard.

Verleden jaar vroeg ik op Mastodon hoe andere mensen over roddelen denken. Iemand antwoordde, dat ik vanwege mijn uitgesproken persoonlijkheid zo onder vuur lag. Maar ik vraag me af: ben ik wel zo uitgesproken? En wat is dat überhaupt? En klopt het wel, om het roddelsubject zelf als reden van het geroddel te benoemen?
“Als je niet zo uitgesproken was geweest, had je nergens last van gehad.”
Daar klopt natuurlijk helemaal niets van, zeker niet in mijn geval, dat ik daar nog maar net woonde. Ik had nog helemaal de kans niet gehad om uitgesproken te zijn of te doen, en toch was ik meteen de pineut. En het hield ook niet meer op, integendeel: het werd een zich uitbreidende olievlek.
En nu, 4 jaar en 8 maanden later, ben ik wéér verhuisd. Inmiddels weet ik, dat overal waar ik kom de babbelaars zich geroepen voelen op een nare manier over mij te praten. Meestal ook zonder ook maar enige rekening te houden met het gespreksvolume, zodat ik vaak ook zelf gewoon kan horen wat er gezegd wordt. Ik vind dat vrij bizar, maar het lijkt alsof de rest van de wereld dit normaal vindt.
En inderdaad: ook hier heb ik alweer het één en ander gehoord. Gelukkig tot nog toe wat flarden, waarvan ik dan de laatste helft niet goed hoorde, en dat vind ik dan maar beter ook. Maar de intonatie en beginflarden zeggen vaak al veel. Ik vind het zelf een heel erg onwelkome manier van omgaan met anderen. En ik vind het dan ook niet normaal, en daarom wil ik daar graag over schrijven: hoe zit dat nou toch allemaal met dat geroddel?

Uiteraard is mijn perspectief anders dan dat van de meeste mensen. Sommige mensen begrijpen het wel, als ik erover vertel. Maar helaas zijn de meeste mensen minder begripvol, en komen vaak met dooddoeners: "Over iedereen wordt geroddeld!". Bagatelliseren, wegkijken, meedoen, normaliseren: ik heb daar nogal moeite mee. Vooral ook omdat roddelen vaak leidt tot uitsluiting, pesten, treiteren, waar mensen echt kapot van kunnen zijn, en dat langdurige ellende kan betekenen voor de slachtoffers, soms ook met zeer tragische afloop als moord of zelfdoding.

Ik hoop, dat door mijn schrijven hierover, mensen op een andere manier hiernaar leren kijken, en dat er andere manieren worden gevonden om ongenoegens, onzekerheden, angsten, of wat dan ook te uiten, en dat we beter leren communiceren over de ongemakkelijke dingen des levens.

terug naar boven

DateTime: 2024 apr 1, 12:00 CET
LatestEdit: 2024 apr 1, 13:03 CET
Author: Mulder

Tags:
 cultuur
 essay
 pesten
 roddelen
 treiteren

© 2022-2150 hannah celsius