over        index        theorie        IDEE van een EILAND

Soepencarrousselle



Een witte kom met groene soep met wat wits erdoor geroerd, met een lepel erin. naast een witzilveren toetsenbord op een lila kleedje. De kom staat op een houten ondergrond.
De overheerlijke courgettesoep uit eigen Klotestadse tuin en keuken.

Soep is wat de wereld draaiend houdt.
Soep is goed, soep is nodig. Soep is warm, soep is koud, soep kan heel simpel zijn, maar ook heel ingewikkeld. Soep kan een statement zijn, of een opwarmertje in koude dagen. Je kunt er van alles ingooien, en het is gewoon... soep! Nu hoop ik niet, dat we het nodig gaan hebben om onze schoenzolen weer te moeten uitkoken, en as we speak zijn er overal ter wereld mensen die honger hebben en ik gun ze alle soep van de wereld. Voor hen moet er ook soep zijn, goede soep, gevulde soep, lekkere, voedzame troostsoep zoals wij die hier in onze overvolle consumentenhuizen en -restaurantekes naar binnen slorpen. SOEP VOOR IEDEREEN! verdomme! luister nou toch eens naar mij!

Maar goed, soep.
Op Mastodon vroeg ik om simpele soep-ideetjes, en daar kwam MASSAAL viraal wat antwoord op zowaar, en het leek me een goed plan om dat hier te bundelen in de Soepencarrousselle, zodat u er ten alle tijde op terug kunt vallen want u vraagt en wij draaien er puree van.
Ik heb nog niet alles uitgeprobeerd, en ook zijn niet alle recepten compleet uitgewerkt, maar ik ga ervan uit dat u dat zelf heel goed kunt, en dat de indieners er zelf al van genoten hebben, ze leven zelfs nog, dus dat lijkt me voldoende grond om het ook te proberen.
Soep smakelijk!
En heeft u nog een prima soep-ideetje, meld het op Mastodon, of mail het naar hannahcelsius@pm.me

Combisoep:
De combinatie prei en aardappel doet het vaak ook goed.

Courgettesoep van bevroren courgette:
Nodig: bevroren courgette, zoete ui, bouillon(poeder), knoflook, kerrie, restje gekookte aardappel, vega/n zuivelspread.

De courgette was in stukken gesneden en geblanceerd eind deze zomer en in de diepvries gedaan. Tijd om die leeg te halen, en dus werd er soep van gemaakt:
Breng wat water aan de kook.
Ondertussen een zoete ui in stukjes glazig bakken.
Doe het water erbij en gooi daar de klont bevroren courgette in, en breng dat terug aan de kook.
Zodra aan de kook en geheel ontdooid knoflook en kerriepoeder erbij, en tuinkruidenbouillonpoeder.
Circa 10 min zachtjes laten koken.
Dan even laten afkoelen en met de staafmixer erdoor.
Weer terug op het vuur, doe het restje gekookte aardappel erin.
Dien op met een lepelke vega/n zuivelspread erdoor.

Courgettesoep op andere wijze:
Ui fruiten in pesto. Courgette een tijdje mee bakken. Bouillon erbij en tijdje koken. Pureren met de staafmixer.

Instant Pot soep:
In de instant pot kun je ook soep maken die langer de tijd nodig heeft. En veel, als je ruimte hebt om in te vriezen.
Zoals bijvoorbeeld: - Italiaanse linzensoep
- Mosterdsoep (met groente en dan gepureerd)
- Uiensoep
- Erwtensoep
- Diverse pompoen soep

- Broccolisoep
- Knolselderij soep

Tip van de soepconnaisseur:
Hussel verschillende recepten door elkaar (van hetzelfde type soep / groenten)

Linzen- of witte bonensoep:
Met ui, peen, bleekselderij, knoflook, tomatenpuree, chilivlokken en rozemarijn is ook niet te moeilijk.

Paprikasoep:
Gegrilde paprika en ui in een pan laten sudderen met witte wijn, kerrie en laurier.
Daarna bouillon erbij, pureren en serveren met crostini met zout en procencaalse kruiden.
Eventueel (vega/n) room toevoegen.

Soupe au pistou:
Bouillon naar keuze met knoflook en pesto.
Dan groente met niet al te overheersende smaak zoals bonen, aardappels, erwten.
Serveren met parmezaanse kaas.

Tomaten-groentesoep:
Gooi een pak voorgesneden soepgroenten in een pan waarin je olie verhit hebt.
- Kook ondertussen een waterkoker met water. -
Goed de groente blijven roeren, zodat het niet aankoekt, en bakkelei tot je glazig ziet.
Lekker veel knoflook erbij, weer roeren, en kort daarna een paar blikjes tomatenblokjes erbij, en tomatenpuree.
Goed roeren is key, dus blijf dat doen.
Dan een hoeveelheid van het gekookte water erbij, en een hoeveelheid bouillonpoeder (of je kunt ook bouillon kopen, en dat opwarmen in een pan en dat er bij mieteren).
En ja hoor: weer.... roeren!
Dan laten pruttelen een tijdje, tot je er genoeg van hebt en denkt: nu heb ik er genoeg van.
Warmtebron uit, soep opscheppen, en voor de liefhebbert een hoeveelheid geraspte kaas erover of erdoor, of ene (fake) zuivelspread erdoor.
Het is allemaal lekker.

Een variant: zodra het klaar is, er op het vuur nog een kuipje smeerkaas doorheen roeren - dat gaat het beste door de smeerkaas eerst in een andere pan of kom te mengen met een paar lepels van de hete soep, zodat het wat dunner wordt - anders sta je je ongans te roeren met een stugge klont onwillige kaas. En dan het mengseltje terug in de soep doen, weer goed roeren (...) en klaar.

Turkse rodelinzensoep:
Met peen en pieper, met even in hete olijfolie aangezweette pul biber en droge munt.

Pompoensoep:
Ik vind pompoensoep makkelijk te zoet worden met de meeste recepten.
Nu varieer ik tussen een recept met ui, verse gember, kurkuma en korianderpoeder, en een recept met ui, appel, ras el hanout en gerookte paprika.

Wortelsoep:
1 kilo winterpenen.
1 liter water/bouillon.
1 sinaasappel (uitknijpen naar smaak).
Gemberwortel, kerriepoeder.
Scheutje havermelk.
Zout, peper, teentje(s) knoflook, rode ui.
En dan pureren hè.
Opdienen met Violife creamy en peterselie.

Wortelsoep op andere wijze:
Te combineren met rode linzen en aardappel.
In principe hetzelfde gerecht, maar waarbij je een deel van de winterpenen vervangt door wat aardappel en linzen.
Doe er geen sinaasappel in.

Wortelsoep op nog weer andere wijze:
Ui, knoflook.
Wortels, 1 aardappel.
Kerriepoeder, kurkuma, gerookte paprikapoeder, beetje chilivlokken en bouillon (hier van miso, zout en kruiden).
Koken.
Dan (kokos)room en pureren.
Zwarte peper naar smaak.
Om warm van te worden.

terug naar boven

DatumTijd: 2025 jan 26, lunchtijd CET
LatestEdit: 2025 jan 26, dinertijd CET
Auteur: Mulder

Tags:
 soep
Namenregister:
Categorieën:
 Klotestadse recepten: soepen

© 2022-2150 hannah celsius